Разработано с JooMix.

«В Нежине, вынырнув из-под колес вагона, с таинственным и взбудораженным лицом выскакивает мальчишка. Под мышками у него два бочонка с солеными огурцами.

-Пятнадцать лимонов!- пищит мальчишка.

- Давай их сюда! – радостно кричат пассажиры, размахивая деньгами.

Пассажиры устремляются в погоню за нежинскими огурцами и покупают их без нарушения правил и с нарушением таковых…»

Михаил Булкагов

«Путевые заметки»(1923 Кому, як не ніжинцям, славити огірок, який із 17 століття оселився на нашій землі. Усі ретельно готувалися до свята: банками, діжками, піснями, танцями запасалися! Щоб на ярмарку веселитися, огірок прославляти, справжніх господарів та господинь вітати! )

 

 Тут можна було огірки просто скуштувати, за гроші придбати, сувеніри купувати, відвідати огірковий СПА-салон, сфотографуватися з огірком, з ним же потанцювати або пісню заспівати!

Школи, дитячі садочки, підприємства та установи міста з величезною фантазією, оригінальними ідеями втілювали в різних композиціях, сюжетах наш чудо-огірок.

Особливих слів подяки заслуговують презентації огірка дитячого- дошкільного та огірка учнівського - розумного, де поєдналися фантазії і талант колективної творчості учнів, батьків, вихователів, вчителів практично усіх дошкільних та навчальних закладів міста.

Дітлахи натхненно, а головне із задоволенням, танцювали, декламували вірші про найголовніший овоч нашого краю, розповідали легенди, які ніжинці дбайливо зберігають й передають із покоління в покоління.

Завітали на фестиваль і очільники області та міста, зокрема: заступник голови Чернігівської обласної ради В. В. Мельничук, заступник голови Чернігівської державної адміністрації В. М.Тканко, міський голова М. В.Приходько, представники Чернігівського земляцтва. Прибув на це урочисте свято і народний депутат України І. І. Куровський, який подякував учасникам фестивалю за величезну проведену роботу, оцінивши вміння ніжинців берегти традиції.

Родзинкою свята стали гості із Національного Володимиро-Суздальського музею - заповідника. 21 липня цього року у російському місті Суздаль відбувся 12-й Міжнародний фестиваль огірка, який проходив під гаслом: «Нежнее нежного огурец из Нежина, а суздальский красавец украинцам братец». Делегація нашого міста мала честь представляти ніжинський огірок на славній Суздальській землі. З нагоди 20-го ювілейного Покровського ярмарку офіційна делегація з Росії завітала на наше свято огірка.

Ніжинська господиня Зозуля Валентина Георгіївна, яка зберігає секрети рецептів ніжинських артелей, подарувала власні ніжинські соління суздальцям.

Значною увагою та попитом користувалася виставка-продаж дерев’яних бочок і діжок для соління огірків, представлена ніжинським майстром-бондарем Іваном Щербаком.

Окрасою свята стали майстер-класи за участю учнів школи мистецтв, які разом зі своїм викладачем Юлією Петренко залишали на пам’ять жителям міста та гостям нашого ювілейного ярмарку розмальовані сувеніри з символікою ніжинського бренда.

На сцені дарували свої таланти відомі колективи: дитячі зразкові ансамблі танцю « Квіти України» (хореографічна школа), “Вікторія” (міський Будинок культури), народний аматорський хор ветеранів війни та праці міського Будинку культури, народний аматорський фольклорний пошуково-дослідницький гурт «Ніжинська козачка».

Креативно представлений був і огірок модельний молодіжною громадською організацією «Артмодельстудія». Огірковий реп гарно поєднався з показом моделей одягу.

Уславлений був огірок і у віршах ніжинських поетів.

Невтомно працювала на святі трудівниця-бджілка Ніжинського дитячого будинку-інтернату, яка щиро запрошувала гостей на огірковий майдан.

Зелені повітряні кульки, що з радістю відпустили у небо вихованці будинку-інтернату наприкінці свята, стрімко злетіли у чисте від хмар сонячне небо та понесли усі наші мрії та побажання про майбутній фестиваль огірка. І, можливо, це дійство вже заслуговує на свою особливу територію під час проведення Дня нашого рідного міста.

Кожен зміг проявити себе на огірковому фестивалі і отримати чудові подарунки від організаторів свята, але, головне, учасники та гості мали змогу дізнатися більше про відомий ніжинський бренд, смакові якості якого на світовому ринку неодноразово відзначалися золотими медалями.

Сподіваємось, що його величність Ніжинський Огірок був задоволений фестивалем. Давно йому не приділялося стільки уваги.

Але скільки б ми не розповідали про це свято творчості, краще самому приїхати до Ніжина та подивитися на це дійство, зарядитися позитивом та чудовим настроєм! Сторінки історії свого рідного міста пишемо саме ми, і наскільки ми зуміємо зберегти свою культуру, залежить лише від нас!

Запрошуємо наступного року на вже традиційне свято огірка, яке проходитиме в древньому та завжди юному Ніжині!

Огірковий майдан танцював, співав та огірок Ніжинський прославляв!

А підтвердженням цього є фотороботи В.Кичка, І.Боярина та оргкомітету свята.

 

 

Дата публікації: 2012-10-17
Джерело: http://www.nizhynrada.org/index.php/news/id/289