Разработано с JooMix.

    До прифронтового міста, що знаходиться усього в 16,5 км вiд лiнiї бойових дiй, завітали колективи з Івано-Франкiвська, Києва, Львова, Миколаєва, Одеси, Запорiжжя та Ніжина котрих на період  з 4-10 вересня 2019 року зiбрав перший обласний вiдкритий фестиваль театрального мистецтва "Театральна брама" у м.Марiуполі.

  Щоби поставити фiнальну крапку своїм виступом, трагiкомедiєю за п'єсою Павла Ар'є "Експериментарiум", колектив Нiжинського академічного українського драматичного театру iменi М.М.Коцюбинського, подолав шлях у майже 900 км. Максимально щiльний графiк гастрольного виїзду Нiжинського театру вже на наступний ранок включав прямий ефiр на Марiупольському телебаченнi i вечiрнiй виступ на великiй сценi Донецького академічного обласного драматичного театру м. Маріуполь.

  За словами организаторiв, з кожним днем фестиваль "Театральна брама" набирав обертiв, збираючи у театральнiй залi все бiльшу кiлькiсть глядачiв.  А 10 вересня 2019 року спектакль "Експериментарiум" Нiжинського театру пройшов саме з аншлагом!

   20го жовтня 2018 року колектив Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. М.Коцюбинського взяв участь у Міжнародному фестивалі «Слов'янські театральні зустрічі», що кожного року проходить у Чернігівському академічному облмуздрамтеатрі ім. Т.Г.Шевченка. Представники колективу зустріли гостей із хлібом та сіллю, а глядачі вдячно обдаровували гучними оплесками та найкращими побажаннями.

   Цього разу Ніжинський театр ознайомив чернігівців з одним із останніх своїх творчих доробків – виставою «Експериментаріум» за твором «На початку і наприкінці часів» сучасного українського драматурга Павла Ар’є. Сюжет п’єси будується навколо невеликої родини, яка після Чорнобильської катастрофи була вимушена залишитися у Зоні. Але їх трагедія полягає не стільки у географічній, скільки в духовній самоізоляції, відчуженості від світу, який знаходиться поза Зоною.

Участь у фестивалі

У період з 19 по 22 травня колектив театру, із виставою "Безодня", за однойменним твором О.Огородника, взяв участь у ХХ міжнародному театральному фестивалі "Мельпомена Таврії", який нині проходить у містах Херсон та Олешки (Херсонської області)

 

   Нещодавно, у вересні 2017 року, колектив нашого театру взяв участь у двох Всеукраїнських театральних форумах, а саме "ІХ Всеукраїнському театральному фестивалі "Коломийські представлення" (у м.Коломия, Івано-Франківської області), та "47-му Всеукраїнському святі театрального мистецтва "Вересневі Самоцвіти " у м.Кропивницькому. Доводимо до загалу шанувальників нашого мистецтва деякі із результатів роботи колективу.

Драбини у небо… театральне

Чим запам’ятаються «Коломийські представлення - 2017»
Алла Підлужна
21 вересня, 2017 - 17:28

   Сезон осінніх театральних марафонів в українському театральному просторі розпочато. Одним з перших про себе заявив форум із дев’ятилітньою історією — Всеукраїнський театральний фестиваль «Коломийські представлення», що у своїй назві географічно закодував місце заходу — зігріту осіннім сонцем, красиву, наче кольорову писанку, Коломию.

 

   Щороку цей фестиваль (директор — Дмитро Чиборак) збирає на сцені найстарішого театру країни — Академічного українського драматичного театру ім. І. Озаркевича найпомітніші мистецькі події театральної України. Цьогорічний форум було присвячено 75-річчю УПА, тому до театральних подій долучилася презентація нового роману Василя Шкляра «Троща», де автор розповів історію створення твору.

 20 квітня у приміщенні Ніжинського академічноого українськоого драматичноого театру ім. М. Коцюбинського стартував відбірковий етап театрального Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «ART-UKRAINE» - 2017. До участі у фестивалі коллективом театру було подано вже відому ніжинському глядачеві виставу О.Огородника «Останній гречкосій». За перемогу у данному театральному конкурсі протягом 1,5 місяців змагатимуться 22 академічних професійних колективів з усих областей України. Нашу область представляє саме наш коллектив. Останній фестивальний показ вистав заплановано на 30 травня у місті Житомирі.

   Незвичайність фестивалю «ART-UKRAINE» полягає в тому, що переможців відбіркового туру визначають глядачі. Це дає можливість створити такий формат заходу, де глядачі будуть не просто відстороненими споглядачами подій, що відбуваються на сценічному майданчику, а ще й безпосередніми його учасниками та співтворцями. Така інтерактивність між поняттями «глядацька зала – сцена» розмиває грані уявної четвертої стіни у відносинах між творцями та глядачами, де останнім надається повне право виражати свої відчуття від побаченого за допомогою голосування без посередників та критиків. Адже театр відіграє надзвичайно важливу роль у системі формування людських цінностей, що дозволяє його розглядати не тільки як мистецьке середовище, а ще й як непересічне суспільне явище.