Разработано с JooMix.

Історія Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. М.М.Коцюбинського насичена та багатогранна. Багато славетних імен дотичних до цієї віхи можна і варто згадувати, адже без особистостей, які вкладають всі свої сили та знання в улюблену справу не можливе створення нічого справді величного. Одне із славетних імен, яке золотими літерами вписане в історію нашого театру – це Борис Болеславович Лучицький, який народився 7 лютого. Саме він разом із Болеславом і Анжелікою Лучицькою був засновником театру та одним із перших його керівників.

  Напередодні Нового року та Різдва Христового Ніжинський академічний український драматичний театр ім.Михайла Коцюбинського після довготривалої перерви нарешті знову поринув у свою звичну атмосферу: репетиції, хвилювання перед виставами та такі довгоочікувані гучні оплески. Хотілося наповнити ці передсвяткові дні ніжинських глядачів вірою в добро та дива, сподіваннями лише на краще, подарувати позитив та вселити впевненість у кращому майбутньому.

  І в цих передноворічних клопотах, зосередившись на тому, аби подарувати святковий настрій новорічним концертом «Гастролі Ніжинського театру в… Ніжині» глядачам, наш колектив теж не залишився без уваги з боку наших друзів: громади, настоятеля Ніжинського храму парафії Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ, митрофорного протоієрея о.Михаїла (Якубіва) і фармацевтичної компанії ТОВ фірми «ЛАКС». Вони привітали всіх працівників Ніжинського театру з прийдешніми святами та, після концерту, у переддень Нового року, вручили усім солодкі подарунки.

  Розчулені та приємно зворушені життєствердною промовою о.Михаїла були усі присутні на святковому дійстві. У ці, не надто легкі часи, для нас особливо цінним є те, що наші друзі, партнери та спонсори цінують внесок Ніжинського театру в культурний розвиток нашого міста, допомагають та підтримують. Щиро віримо, що труднощі, які загартовують, роблять нас сильнішими, мудрішими і, обов’язково, кращими, неодмінно закінчаться, і почнеться новий світлий період у житті нашої країни.

  Дорогі друзі, щиро вітаємо усіх вас із Новим роком та Різдвом Христовим!

 

   І знову в залі Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. Михайла Коцюбинського залунали оплески. А наші актори нарешті у своїй природній та звичній стихії – на сцені. Усі ми нині потерпаємо від карантинних обмежень і наш театр не виняток. Отож після важкого, довготривалого і вимушеного простою, відсутності вистав та іноді навіть репетицій в онлайн, театр знову поринув у роботу, адже так  хотілося подарувати позитив та яскраві емоції вам, любі глядачі, а, можливо, і відправитися усім разом на гастролі, ну хоч би й до… Ніжина.

   Пропонуємо до вашої уваги прем’єру театралізованого концерту –  «Гастролі Ніжинського театру в… Ніжині», у постановці народної артистки України Алли Соколенко. Пориньте разом із нашими акторами в прекрасний світ позитивних емоцій, пісень, гумору та веселощів. Забудьте на кілька годин усі прикрощі та негаразди цього року і налаштуйтесь на позитив прийдешнього, 2021. Талановиті майстри сцени здивують вас цікавими перевтіленнями, видовищними номерами, подарують ефект присутності на ніжинській сцені  зарубіжних зірок, наповнять серця теплом, добротою, позитивною енергетикою, допоможуть повірити в новорічні дива та зробити життя світлішим у цей нелегкий час. 

   З любов’ю чекаємо на зустріч із вами, наші дорогі глядачі!

 Олена Кот, керівник літературно-
драматургічної частини театру

 

 

Марія Костянтинівна Заньковецька

    Історію театру формують особистості. Це ті видатні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю театру. Серед них - Марія Заньковецька – українська акторка і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця XIX i початку XX століть, перша Народна артистка України.

  Марія Заньковецька (справжнє прізвище - Адасовська) народилася у 1854 році в с.Заньки Ніжинського повіту Чернігівської губернії.

  Саме Ніжинщина завжди була її рідною домівкою, саме сюди неодноразово поверталася актриса протягом свого життя…

  Нам, землякам Марії Костянтинівни, особливо дороге її ім'я, бо саме тут, на Ніжинщині, вона народилася, зростала, навчалася, вслухалася в пісні народу, милувалася барвами природи України.

  Саме тому ніжинське училище культури і мистецтв з 2000 року з честю носить звання Марії Заньковецької. А з 2004 року Ніжинський театр з гордістю проводить щорічний Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені М.Заньковецької.

 

  5 грудня 2019 року Ніжинський академічний український драматичний театр імені Михайла Коцюбинського був запрошений на одноденні гастролі в Бердичів. Містечко старовинне і цікаве своєю культурою та історією. Місто чотирьох культур – так іноді його ще називають, адже в цьому місті мирно співіснують українська, єврейська, польська та російська культури, що й наповнює його особливим колоритом.

  У січні 2018 року місто почало новий етап культурного розвитку – після більш ніж півстолітнього забуття, було відроджено Бердичівський музично-драматичний театр на Європейській. Зі слів місцевих жителів, варто лише ступити на Європейську вулицю і ви неодмінно відчуєте, що те саме місце, у якому панують Талія з Мельпоменою, зовсім поруч – ноги самі приведуть вас до будинку під номером 21. Саме тут бердичівляни гостинно зустріли акторів-ніжинців, щоби разом із героями музичної комедії «Літаючі жінки», за твором французького драматурга Марка Камолетті «Боїнг-Боїнг», поринути в заплутану історію кохання паризького ловеласа з трьома чарівними стюардесами. Наречені літають по світу, а молодий донжуан пише власний «розклад кохання». Неочікуваний збій ідеального плану призводить до низки комічних ситуацій.