Разработано с JooMix.

Щедрий серцем і словом
До 75-ліття Леоніда Горлача

Про цього майстра поетичного слова можна говорити годинами, адже поезія Леоніда Горлача – уродженця Чернігівщини, тонкого лірика та правдивого історіографа сучасності, - це світла і життєствердна аура дивовижної сили, що відлунює співучими октавами української ментальності, кодом козацької історії, національної краси та тонкої лірики.

Леонід Горлач – автор понад 50 книг, шести романів у віршах, лауреат численних літературних премій, серед яких – як беззаперечне свідчення всенародної любові та визнання – літературна премія імені Т.Г.Шевченка, якої поет був удостоєний 2013-го року.

Більшу частину свого життя проживши і пропрацювавши у столиці, Леонід Горлач ніколи не полишав думками і благими справами свою маленьку батьківщину – Чернігівщину, усіляко популяризуючи її багату історичну та культурну спадщину, відшукуючи поетичні таланти серед земляків. Окрім того, Леонід Горлач ось уже протягом багатьох років – головний редактор часопису «Отчий поріг», засновником якого є товариство «Чернігівське земляцтво» в м.Києві. Тому навряд чи хтось був подивований, коли на свій ювілей, - поважне і плідне 75-ліття, - Леонід Горлач завітав саме до Ніжина, аби разом із земляками відсвяткувати цю визначну подію, згадати про минуле і поділитися планами на майбутнє.

 

Ця визначна для культурного простору Чернігівщини подія зібрала у залі Ніжинського академічного українського драматичного театру ім.М.Коцюбинського численних прихильників творчості Леоніда Горлача, аби особисто привітати шанованого земляка із ювілеєм.

Численні віншувальники - очільники міської влади, представники Гоголівського вишу, у стінах якого свого часу навчався майбутній поет, та друзі по перу, - в один голос зазначали, що Леонід Горлач – не лише видатна постать на поетичному Олімпі сучасності, а й великої скромності та величної душі людина, щедра не лише багатством метафор та рим, а й добротою серця, яке щиро вболіває за щасливу долю України і рідного Сіверського краю.

Від імені колективу Ніжинського академічного українського драматичного театру ім.М.Коцюбинського із ювілеєм видатного земляка привітали заслужений працівник культури України, генеральний директор театру Юрій Муквич та народна артистка України, художній керівник Ніжинського храму мистецтва Алла Соколенко.

- Художній стиль Леоніда Горлача – це запаморочливий звукопис, справжнє чаклунство літер, карнавал звуків, що породжують воістину надлюдське відчуття Слова. Вражає, як легко з’єднуються у творчості Горлача космос і плоть, вічне і тлінне, земне і небесне, і як вони незримо зливаються у вічності. Нехай же, шановний ювіляре, Господь дарує Вам міцне здоров’я на довгі-довгі роки, - зазначили віншувальники.

Також Юрій Миколайович подякував поетові за плідну творчу співпрацю, адже цього року Леонід Горлач входив до складу журі ХІ-го Міжнародного театрального фестивалю жіночої творчості імені Марії Заньковецької, який традиційно, ось уже одинадцять років поспіль, відбувається в Ніжині.

- Я щиро сподіваюсь на нашу подальшу співпрацю і бажаю Вам, шановний Леоніде Никифоровичу, чарівного натхнення, щоб якомога більше народжувалося дивовижних, геніальних рядків. Добра Вам, щастя, миру та нових творчих злетів під дніпровськими зорями.

Ірина Панькевич,
керівник літературно-драматургічної частини Ніжинського академічного
українського драматичного театру ім.М.Коцюбинського