Разработано с JooMix.

Дух святий зійшов з небес


Для звершення чудес.


Дав апостолам наказ


Проповідувати серед нас


Про всі Божих справах


На різних мовах.


Храм явлення увінчав.


День урочистим той став.


В душах оновлення.


Наші вітання!

 

Дорогі ніжинці, від щирого серця вітаємо Вас з великим святом з Днем Святої Трійці. Бажаємо Вам від усієї душі всього добра у Святий день П'ятидесятниці! Нехай Божі благословення завжди будуть з Вами і нехай Його любов буде наповнювати Вас кожен день!

 

 

З повагою колектив Ніжинського академічного українського

 

драматичного театру імені М.М.Коцюбинського.

  

З історії свята!

   Трійця у православних християн відзначається на п'ятдесятий день після Світлої Пасхи. Це свято вшановує Отця, Сина і Святого Духа. Як сказано у Біблії, на Трійцю Святий Дух освятив своєю благодаттю апостолів.

   Апостоли перебували в Сіонській світлиці (Єрусалим). Раптом приміщення наповнилося шумом, вітром і язиками полум'я, а усі присутні почали розмовляти на невідомих мовах. Це Святий Дух наповнив їх. Іудеї, які знаходилися за дверима храму, визнали, що апостоли випили надто багато вина. Проте Петро спростував усі домисли, відповівши, що Святий Дух дарував людям дар пророцтва.

   В Україні Свята Трійця святкується впродовж трьох днів: Зелена неділя, Клечальний понеділок, Богодухів день. Свято має кілька назв: День Святої Трійці, Зішлення Святого Духа, П'ятидесятниця, Зелені свята.

   Згідно з древніми повір'ями, Зелена неділя вимагає особливої обережності від людей. У цю ніч мавки, русалки, потерчата і інша нечисть намагаються оволодіти помислами людини. У народі Трійця вважається "дівочим святом". На Зелену неділю незаміжні дівчата гадають. Якщо два вінки, опущені на воду, зійдуться, дівчина цього року зустріне свого судженого. Також цього дня на кладовищах поминають родичів, які померли, залишаючи на могилах різноманітні пригощання. Увечері проводяться народні гуляння з рядженими, скоморохами.

   У Клечальный понеділок проводиться церковне богослужіння. Після служби батюшки освячують сільськогосподарські угіддя. Вважається, що це убереже урожай від пожеж і граду. Для дітей влаштовували веселі ігри-забави.

   Богодухів день - найвеселіший. Дівчата «водять Тополі», тобто найкрасивішу самотню дівчину. Цю дівчину прикрашають вінками з трав і квітів так, щоб її ніхто з односельців не міг впізнати. Тополі з веселою юрбою заходить в хати, де їх щедро пригощають. У Богодухів день також прийнято святити колодязі.

  Свята Трійця - не лише дуже веселе, але і видовищне свято. Усі будинки, храми православні прикрашають зеленими гілками, квітами і пахучими травами. Це пов'язано з тим, що рослини - символ життя. Квітами люди дякують Богові за дароване хрещенням життя. Березові гілки стали символом Трійці. Ймовірно, тому, що першими пробуджувалися після зими. Вважається, що береза наділена особливою силою зростання, яку людям потрібно використати. На Зелену неділю березові вінки опускали у воду і виносили їх в поля, вимолюючи родючість земель у вищих сил.

   Існує безліч народних вірувань і прикмет, пов'язаних з днем Трійці. Так, сполучаючи два кінці березової гілки, дівчина сполучала свою долю з долею судженого, а увіткнута в стіну гілка передавала силу стінам.

Джерело: https://ua-travelling.com/ua/article/trinity-in-ukraine