Разработано с JooMix.

«Step by step» - цей англомовний вираз, що у буквальному сенсі означає «крок за кроком», є своєрідним буттєвим принципом компанії «ЛАКС», адже керівництво підприємства послуговується ним у своїй професійній діяльності ось уже понад двадцять років.

   Із невеличкої фармакологічної фірми, що була створена в Ніжині у далекому 1994-му, сьогодні компанія «ЛАКС» - за обсягами виробництва та реалізації, а також кількості партнерів, - стала, без перебільшення, справжньою «акулою» серед розмаїття українських фармацевтичних підприємств.

   За словами директора підприємства Анатолія Литвина та його заступника Валентина Андрійця, головні принципи роботи, які сприяли розширенню підприємства та досягненню успішної співпраці – це, насамперед, чесність у веденні бізнесу, відповідальність, постійне прагнення до самовдосконалення та максимальна наближеність до потреб клієнта. Саме постійне повторювання і дотримання цих професійно-етичних «мантр» дозволили компанії «ЛАКС» зайняти гідне місце серед вітчизняних компаній аналогічного профілю.

    Про історію створення компанії, базові цінності та основні принципи роботи, проблеми і досягнення підприємства розповів заступник директора ТОВ фірми «ЛАКС» Валентин Андрієць.

Досьє. Валентин Андрієць народився і проживає в Ніжині. Із самого дитинства він цікавився медициною, тому жодних сумнівів в процесі вибору майбутньої професії у здібного хлопця не було - після закінчення школи Валентин вступив до Ніжинського медичного училища. Пізніше було навчання у двох вишах – Харківському фінансово-економічному інституті та Харківській фармацевтичній академії. Останню закінчив, здобувши фах провізора.

Професійну діяльність – за покликом серця і розуму - Валентин Андрієць вирішив пов’язати із фармакологічною галуззю. Ось уже більше двадцяти років, із самого часу створення підприємства, він працював на різних посадах у компанії «Лакс». Нині Валентин Миколайович – заступник директора.

- Валентине Миколайовичу, поділіться історією створення компанії.

- ТОВ фірма «ЛАКС» розпочала свою діяльність в Ніжині у 1994 році. Крок за кроком ми завойовували – і не зупиняємось на досягнутому – довіру наших клієнтів та партнерів насамперед за рахунок високої якості продукції та гнучкої цінової політики.
За 22 роки плідної праці ТОВ фірма «ЛАКС», безсумнівно, здобула повагу і авторитет серед аптечних колективів, медичних організацій та фармацевтичних компаній у Чернігівській області та в Україні. Насамперед це заслуга керівництва та штату підприємства, а також незмінному принципу, на якому ґрунтується основна буттєва та професійна складова компанії – ми ведемо свій бізнес чесно і завжди виконуємо взяті на себе обов'язки.

- Які види медичної продукції є в асортименті компанії?

- Асортимент продукції надзвичайно різноманітний. Сьогодні ми можемо запропонувати прайс, що нараховує понад 9000 найменувань. У ньому можна знайти як лікарські засоби та предмети медичного призначення, так і широкий асортимент різноманітної продукції з ПДВ. Окрім того, на сьогодні ми завоювали 30% аптечного ринку Києва, працюємо майже в усіх регіонах України, окрім Закарпаття, Волині, Криму та східного регіону, де нині ведуться воєнні дії.

У своїй діяльності ми намагаємось крокувати в ногу з часом, слідкуємо за новинками та останніми тенденціями світового та українського фармринку. Оновлення асортименту продукції – процес динамічний, який відбувається постійно. Насамперед – за рахунок запитів, що надходять із аптечних мереж щодо необхідності того чи іншого препарату, або виробників, які пропонують власні новинки. Тому продукційний прайс ми оновлюємо постійно. Але головним критерієм цього процесу є насамперед якість продукції та відповідність її усім галузевим стандартам.

- Які цінності та принципи є визначальними у діяльності компанії?

- Ми не зупиняємось на досягнутому і постійно працюємо над тим, щоб зробити обслуговування наших клієнтів більш оперативним та якісним. Індивідуальний підхід, гнучка цінова політика, відкритість і доброзичливість у співпраці, готовністиь вислухати і реалізувати побажання клієнта – це та політика, результатом якої для фірми стали довіра клієнтів та встановлення надійних партнерських відносин.

- Цьогоріч було створено Попечительську раду при Ніжинському академічному українському драматичному театрі імені М.М.Коцюбинського - добровільне об'єднання благодійників для здійснення фінансової підтримки основної діяльності театру (постановки нових вистав та проведення на базі театру Міжнародного театрального фестивалю жіночої творчості ім. М.Заньковецької. До її складу увійшли директор ресторану «Глорія» Олена Камачева, директор караоке-пабу "Gangster Pub" Юрій Хоменко, пізніше долучилася директор ПП «Копиця», депутат Чернігівської обласної ради Наталія Копиця. Цю ініціативу підтримали також і Ви – разом із директором фірми «Лакс» Анатолієм Литвином. Поділіться – чому вирішили вступити у це об’єднання?

- Театральне мистецтво спрямоване насамперед на розвиток суспільства, культурне виховання підростаючого покоління. Я думаю, навряд чи в Україні знайдеться хоч одне провінційне містечко районного значення, яке може похизуватися власним театром, тим більше – із статусом академічного!

Надзвичайно сильним у нашому театрі є акторський склад, тут завжди можна відпочити духовно, насолодитися справжнім мистецтвом перевтілення… Гра акторів настільки майстерна, що інколи забуваєш, що знаходишся в театрі, втрачаєш відчуття реальності і повністю поринаєш у емоції, що вирують на сцені… Театр дозволяє глядачеві відпочити від буденності, від проблем, які незмінно супроводжують нас щоденно….

Тому входження до складу Попечительської ради при Ніжинському академічному українському драматичному театрі імені М.М.Коцюбинського навряд чи можна назвати спонтанним. Разом із директором підприємства Анатолієм Литвином ми переконані: підтримуючи театр, ми тим самими підтримуємо престиж міста, підносимо його культурно-мистецький статус. Тому я пишаюся тим, що причетний до цієї благородної і важливої справи.

- Якими б ви хотіли бачити українську сферу охорони здоров'я та фармацію приблизно через десятиліття?

- На жаль, сьогодні наше суспільство живе за межею якісного медичного обслуговування. Доцільність впровадження страхової медицини за європейським досвідом – це та шокова терапія, яка зможе реанімувати українську систему охорони здоров’я і дасть можливість громадянам отримувати якісне медичне обслуговування.

У галузі охорони здоров'я перспективним є перехід від невідкладного лікування до профілактики. На зміну тривалій симптоматичній терапії має прийти впровадження здорового способу життя. Адже краще попередити хворобу, аніж потім усувати тяжкі наслідки хронічного захворювання.

Тому ми вважаємо, що ці тренди стануть домінувати в майбутньому у фармацевтичній галузі, оскільки вигоду від цього отримають і споживачі, і гравці ринку.

- Компанія «ЛАКС» успішно функціонує на українському фармринку вже понад 20 років. Як ви оцінюєте підсумки цієї діяльності, що вважаєте головним досягненням?

– Це були непрості, але цікаві та плідні роки діяльності. Як і в усіх компаній, у нас були свої успіхи й невдачі. Проте весь цей час ми постійно ростемо й розвиваємось. Коли ми розпочинали працювати, щтат налічував усього декілька десятків співробітників. Сьогодні до штату вже входить більше 150 осіб. А це – нові робочі місця, можливість гідного працевлаштування для молоді, яка приходить до нас після закінчення вищих навчальних закладів. Навчання відбувається безпосередньо на базі підприємства, тому досвід роботи для нас не є визначальним фактором. Головне – порядність людини, здатність до самоорганізації та бажання працювати.

Згуртований, досвідчений та висококваліфікований колектив активних людей вкладає в свою працю натхнення і наполегливість. Безперечно, це і є однією із гарантій успішного функціонування та розвитку компанії, якісного обслуговування клієнтів…

Також одним із наших головних досягнень я вважаю прихильність до інновацій. Це також рухає компанію вперед. На сьогодні не хотілося б підбивати якісь підсумки, крім проміжних, адже ми не плануємо зупинятися на досягнутому. У даний час ми входимо до числа компаній-лідерів фармацевтичного ринку. Про це свідчать відгуки наших партнерів та клієнтів, а також обсяги продажу продукції.

 

Спілкувалась Ірина Панькевич –
керівник літературно-драматургічної частини
Ніжинського академічного українського драматичного
театру імені М.Коцюбинського